Over mij

Wie ben ik? 

Ik ben Percy. Een enthousiaste fotograaf die positieve energie brengt op de shoot. Ik geniet ervan als mensen blij zijn met de foto’s die ik maak. Of dat nu trouwfoto’s zijn, sfeerfoto’s van een kantoorpand of mijn eigen werk aan de muur. 

 
Sinds 2014 maak ik professionele foto´s, en in de zomer van 2021 ben ik gestopt met mijn vaste baan om me volledig te kunnen richten op mijn werk als zelfstandig fotograaf.  
 

Hoe ik fotograaf werd

Als kleine jongen keek ik altijd uit naar het moment dat de nacht viel en de sterren zichtbaar werden. Dan probeerde ik ze met het blote oog een voor een te zien verschijnen. Vervolgens staarde ik uren naar de sterrenhemel, en bedacht me hoe fantastisch het zou zijn om op avontuur te gaan in de ruimte. Ik wilde astronaut worden. 
 
Hoewel dat niet in de sterren stond geschreven, groeide mijn fascinatie voor de natuur door alle documentaires en series die ik keek over de ruimte. Het eerste zaadje voor mijn carrière als fotograaf werd dan ook gelegd toen ik een film keek. Hierin probeerde een fotograaf foto’s te maken van een groepje meisjes, terwijl áchter hen een indrukwekkende berg opdoemde. Ik kon maar niet begrijpen waarom hij die berg niet fotografeerde. Ik dacht: als ik fotograaf was, zou ik het wel weten! 
 
En zo kocht ik in 2008 mijn eerste digitale camera, waar ik mooie natuurfoto’s mee maakte. Al snel wist ik dat ik mijn passie had gevonden. Helaas moest ik nog even wachten tot sociale media opkwamen voordat ik mijn foto’s echt kon delen. Vanaf 2014 deed ik dat op Instagram, en in 2015 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera. Al snel begon het balletje te rollen, en werd ik fotograaf op festivals en bruiloften. Ondertussen heb ik ook zakelijke fotografie in mijn repertoire opgenomen. 
Maar de machtige, fascinerende natuur houdt natuurlijk dat ‘wow’-effect. 
 

Mijn andere passies

Naast fotografie houd ik mij onder andere bezig met voetballen en mijn eigen game-platform, Next Genz TV. Alleen of samen met vrienden stream ik videogames en deel deze online. Daarnaast heb ik plannen om dit platform uit te breiden, onder andere met kennis over games, technische informatie en een podcast. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website: www.nextgenz.nl !

Hoe ga ik te werk?

Fotobewerking

Foto’s bewerken kost vaak meer tijd dan de foto’s zelf maken. Waarom is het zo belangrijk om ze achteraf nog eens onder de loep te nemen? 
 
Wat je in de werkelijkheid ziet, is onmogelijk om precies zo vast te leggen op een foto. Alleen al omdat iedereen zijn of haar eigen interpretatie heeft van die werkelijkheid. Toch probeer ik er dichtbij te komen. Dat doe ik door de foto’s te bewerken in Adobe Lightroom. 
 
Zowel tijdens fotograferen als bewerken is belichting het belangrijkst. Ik let daarbij vooral op twee soorten licht: hoog licht en ‘light ambiance’. Hoog licht komt vanuit één bron, zoals een lamp of een felle zonnestraal. Soms is het mooi om zo’n spotlight te hebben. Maar het kan ook te veel nadruk leggen op een specifiek aspect van de foto, waardoor de rest naar de achtergrond valt. 
Light ambiance gaat over het licht dat van nature aanwezig is. Als het buiten schemert is er niet zo veel natuurlijk licht, terwijl er overdag meestal genoeg licht is – ook al verschilt dat ook per tijdstip en weersomstandigheid. Bedenk dus welk licht het meest zou passen bij deze foto.  
 
Het volgende aandachtspunt is de zwart-wit compositie. Dat gaat over de donkerste en lichtste plekken op de foto. Veel beginnende bewerkers denken dat het belangrijk is om die eruit te laten springen, maar daarmee worden je foto’s minder realistisch. Als je namelijk met het blote oog naar de wereld kijkt, is er meestal een goede balans in hoe donker of licht de dingen zijn. Weinig is pikkedonker of verblindend. Dus zorg ik er altijd voor dat er niet te veel contrast is in een foto. 
 
Ten slotte kijk ik naar de levendigheid van de kleuren. Waar mensen tegenwoordig een foto niet delen zonder er eerst een filter overheen te gooien, focus ik juist op het behouden van de natuurlijke kleuren. Zoals ze echt zijn. Want dat is en blijft mijn drijfveer: ik wil de wereld vastleggen zoals ik die zie. En natuurlijk pas ik wel eens wat ‘imperfecties’ aan, maar alleen als het details zijn die afleiden van waar het op de foto om gaat. 

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.